شعری در مورد نماز

آري اگر بجاي زصدق و صفا نماز
گردد يقين قبول در كبريا نماز
دورت كند ز منكر و فحشا بدون ريب
توأم شود اگر كه بصدق و صفا نماز
از پاي تا به سر همه نور خدا شوي
سازد تو را زقيد علايق رها نماز
اهل نماز را نبود غم ز مشكلات
زيرا كه هست بهر تو مشكل گشا نماز
جانم فداي سرور آزادگان حسين
كز جان و سر گذشت كه سازد بپا نماز
بنيانگذار نهضت خونين كربلا
آن خسروي كه خواند براي خدا نماز
يكسر گذشت از همه هستي كه جاودان
ماند ميان امت جدّش بجا نماز
«
ماهر« ز آفتاب قيامت غمين مباش
چون سايه افكند بسرت در جزا نماز


[ یک شنبه 19 خرداد 1392 ] [ 16:48 ] [ مهدی مردانی مغانجوقي ]
[ ]

چرا بعضی از نماز ها را بلند و بعضی را آهسته می خوانیم ؟

یکی از فلسفه های عبادت،اظهار خضوع و تسلیم در مقابل امر پروردگار و ایجاد روح عبودیت و بندگی در انسان است؛ چنان که امام سجاد (ع) می فرماید (( الهی کفی بی عزاً ان اَکون لک عبداً ؛ خدایا! همین افتخارم بس که بنده تو هستم))

گاهی بعضی از دستورات ،برای ازمودن و تلقین روح تسلیم و بندگی است . فرمان خدا به حضرت ابراهیم (ع) برای قربانی کردن حضرت اسماعیل (ع) ، دو نمونه از ان است در دستور های عبادی و احکام الهی ،گاه هدف تسلیم و پذیرش دستور و تمرین برای جلب رضایت خداوند و اطاعت محض ز افریدگار است و گاهی تمرین برای متابعت و روش پیامبر (ص) است . بلند خواندن و آهسته خواندن یک نوع تعبد و تسلیم در مقابل دستورات پروردگار است و اقتدار به سنت و روشیامبر اکرم (ص) می باشد.

وقتی از امام (ع) سوال کردند : چرا نماز مغرب و عشا بلند خوانده می شود ؟ امام فرمود : چون در وقت مغرب و عشا هوا تاریک است؛بنابراین قرائت را بلند می خوانند اگر کسی از نزدیکی عبور کرد ، بداند نماز جماعت برپاست و شرکت کند ؛ ولی در نماز ظهر و عصر چنین نیازی نیست.


[ یک شنبه 19 خرداد 1392 ] [ 14:7 ] [ مهدی مردانی مغانجوقي ]
[ ]

نماز

نماز اول وقت

قطب راوندي روايت كر ده از ابراهي بن موسي قزاز و بود او روزي در مسد رضا (ع) بخراسان گفت مبالغه كردم در سوال وطلب چيز از خضر ت به جهت استقبال بعضي  ازال ابو طالب پس وقت نماز امد و ان حضرت ميل كرد بسوي قصري كه انجا بود پس فرود امد در زير سنگ بزرگي كه نز ديك ان قصر بود ومن با ان حضرت بودم ونبود با ما ثا لثي .پس فر مود اذان بگو .گفتم :درنگ كنيد تا برسند به ما اصحاب ما فرمود بيامرزد خدا ترا تا خيرمينداز نماز رااول وقتش بدون عتتي بر تو . ابتدا كن باول وقت . يا انكه فر مود بر تو باد  هميشه باول وقت پس من اذان گفتم و نماز خوانديم .

نماز او لين كار بعد از ظهور

در كتاب شر يف بحار الا نور است كه در روز مو عود ان حضرت به اذان پروردگار به مسجد الحرام مي رود وپشت مقام ابراهيم و رو به كعبه مي ايستد و دو ركعت نماز مي گزارد و سپس اعلا م ظهور مي فر ما يند .

مي بينيم كه اولين ومهمترين كار حضرت خواندن نماز ودست تضرع به بار گاه حضرت معبود گشودن است و يكي از اهداف مهم حضرت مهدي( عج)  اقامه نماز در سراسر گيتي است.

اثار واسرار نماز

1- تامين نياز دروني ورواني انسان

2- جبران گناه

3پرورش تمركز ذ هن

4- برقراري عدالت اجتماعي

5- دستيابي به وقار اخلاقي  شخصيتي

6- استو.اري ايمان و استقامت

8-انس فطري انسان با پرستش

9-عام نگري 

10- زنگ رها يي از خود مشغو لي وهشدار گذ شت عمر

11- همراهي با هستي

12- بهداشت جسم ونظافت لباس

13- احساس قدرت وعزت

 

نمازدر اديان

قديمي تر ين عبادت كه در تمامي اديان گذ شته سابقه حضور دا نماز است .اينك به برر سي نمو نه هايي از ان اشاره شده است مي ير دازيم .

 1- نماز حضرت اد م: از صحف حضرت ادر يس نقل شده كه در نخستين روز

اقامت حضرت ادم وحضرت حوا در زمين  خداوند نماز مغرب و عشا ء را مجمو عآ"50 ركعت به حضرت ادم واجب كرد .

2- نماز حضرت شيث : وقتي حضرت ادم وفات يافت حضرت شيث اورا غسل داد و بر وي نماز خواند   

3-نماز حضرت حضرت نوح : كشتي حضرت نوح داراي پنجره هاي و سوراخهايي بود كه از ان نور خورشيد به داخل منعكس مي گشت و از اين طر يق وقت نماز را تشحيص مي دادند

4-نماز حضرت صالح : وقتي قوم صالح از حضرت خواستند به عنوان نشانه پيامبري ناقه اي را از كوه بيرون اورد كه حامله باشد و در همان ان وضع حمل كند حضرت  صاتح فر مود انچه كه از من در خواست نموديد كاردشواري است ولي نز د خداوند اسان است سپس بپا خاست ودو ركعت نماز خواند وسر به سجده نهاد وتضرع كرد قبل از انكه سر از سجده بر دارد به امر خداوند كوه شكافته شد وصدايي از ان بگوش رسيد كه  جمع يرا مد را مدهوش  نمود و ناقهاي با همان خصو صيات ظاهر گشت

5-نماز  حضرت اسماعيل : قران كريم حضر ت اسماعيل را از اين جهت مي ستايد كه او خاندان خود را  به نماز تو صيه مي فر مود .

6 – نمازحضرت شعيب :بت پرستان زمان حضرت شعيب در برابر دعوت ان حضر ت به پرستش خداوند  يكتا مي گفتند :ايا نماز تو فرمان مي دهد كه ما انچه را پدرانمان مي پرستيدند رها نمائيم.

7-    نماز حضرت لقمان : حضرت لقمان ضمن وصاياي حكيمانه خود  به فرزندش چنين مي فر مايد : اي فرز ندم نماز را بپادار .

8-نمازذوالكفل :وي مامورشد كهقوم خود را به جهاد با ضالمين فرا خواند اما قوم او گفتند از خدا بخواه مارا از اين تكليف معاف فرمايد .ان حضرت بپا خاست ونمازي اقامه كرد و......

9-نمازحضرت  خضر : علي ابن ابراهيم گويد :پدرم در يكي از سفرهاي خود در مسجد كوفه حضرت خضررا زيارت كرد كه در جايجاي مسجد نماز خواند.

داستان هاي وحكايتهاي نماز

ترك مهمترين جلسات تاريخ بخاطر نماز يكي از ادياني كه نامش در قران امده صابئين است كه به حضرت يحيي گرايش دارند كه هنوز در خوزستان گروهي هستند اين فرقه رهبري بسيار دانشمند ولي مغرور داشتند كه بار ها باامام رضا (ع) گفتگو ميكرد ولي زير بار نمي رفت .دريكي از جلسات امام رضا (ع) استدلالي كرد كه او تسليم شد وگفت  :الان لان قلبي  حالاروح من نر م شده حا ضرم مكتب تو بپذيرم ولي نا گهان صداي اذان بلند شد امام رضا (ع) جله را ترك كرد مردم گفتند فر صت حساسي چنين فر صتي پيش نمي ايد امام فرمود :اول نماز! او كه اين تعهد را از امام  ديد علاقه اش بيشتر شد. امام بعد از نماز گفتگويش را تكميل و او ايمان اورد  .

نماز در بيمارستان

دريكي از روزهاكه امام راحل در بيمارستان بستري بودند پز شكان براي ارام شدن درد به ايشان قرص مسكن دادند .امام كه ميدانستند اين قرص خواب اور است از پزشكان خواستند كه به هنگام اذان ظهر ايشان را بيدار كنند .وقت ادان ظهر فرا رسيد ولي پزشكان براي رعايت حال امام ايشان را بيدار نكردند .به دستور پزشكان غذاي امامرا بالاي سر ايشان قرار دادند .امام لحظاتي بعد از خواب بيدار شدند و از ديدن سيني غذا تعجب كردندواز پزشكان پرسيد ند مگر نماز ونهار شده است؟پزشكان كه خدمت امام بودند عرض كردند :اذان را گفته اند ولي به دليل رعايت حالتان شمار را بيدار نكرديم .اما م كه از اين كار پزشكان ناراحت شده قبل ازاين كه غذا را ميل كنيد نماز ظهر وعصر را به جاي اوردند.

اشعار نماز

تقد يم به قلب تپنده عالم امكان قايم ال محمد حضرت مهدي (ع)

كي قدم رنجه كني يار به ميخانه ما           يا كه   خواهي شود ان  خال تو افسانه ما

ما   همه منتظران نظر لطف توايم            رحمي اي شه تو بر اين حال چو پروانه ما

عشق قدسي بكف اريم ز انوار نماز           دل و  جان  را بسپاريم به انوار   نماز

ديدن  جلوه يار وطلب وصل ولقا                همگي هست چو در وادي پر بار نماز

گفت پيغمبر ركوع است وسجود                 بر در حق كو فتن حلقه  وجود  

حلقه   ان در هر ان كو مي زند                   بهر او دولت سري  بيرون كند

سفارش فراوان به نماز شب

 

شب ا مد   شب كه نا لد عاشق زار        گهي از دست دل گاهي ز دلدار  

شب است اشوب رندان نظر باز            شب است اهنگ بز م عشق دمساز

به شب مردان كه در ره تيزگامند           به سان شمع سوزان در قيامند

به شب مرغان حق را سوز وساز است       به خاك عشق شب روي نيازاست

 

 

مساجدو نماز جمعه و جماعت

پيامبر اعظم (ص)فرمود :امد جبر ييل با هفتاد هزار فرشته بعد از نماز ظهر و عرض كرد يا محمد به درستي كه خداي تعالي مي خواند تورا وسلام و هديه فرستادهاست به تو دو هديه كه هد يه نفرستاده است ان را به هيچ پيا مبري قبل از تو :فر مود كه گفتم يا جبر ييل چيست ان دو هد يه .عرض كرد نماز پنج وقت در جماعت .گفتم:يا جبر ييل براي امت من در جماعت چيست ؟گفت يا محمد (ص):چون دو نفر باشند  خداي تعالي براي هر يك  بر ركعت ثواب صدوپنجاه نماز.

و چون سه نفر باشند براي هر يك به هر ركعت ثواب دويست وپنجاه نماز

و چون چهار نفر باشند براي هر يك براي هر ركعت ثواب هزار ودويس وچون پنج نفر باشند براي هر يك براي هر ركعت ثواب هزارو سيصد نماز .

و چون شش نفر باشند خداي تعالي به هر ركعت براي هر نفر ثواب هزار وچهار صد نماز .

و چون هفت نفر باشند براي هر يك نفر براي هر ركعت ثواب چهار هزار وهشتصد نماز .

و چون هشت نفر باشند براي هرنفر و براي هر ركعت ثواب نه هزارو ششصد نماز .

وچون نه نفر باشند براي هر نفر وبراي هر ركعت ثواب نوز ده هزار و دويست نماز.

1-برادر ايمان كه در مسير خداوند از او استفاده كند.

2-علم و دانشي نو تازه .

 


[ دو شنبه 13 خرداد 1392 ] [ 14:24 ] [ مهدی مردانی مغانجوقي ]
[ ]

نماز در خانواده

یکی از ویژگی های بارز انسان مسلمان انجام عبادات و برگزاری فریضه است . وظیفه ی پدر ان است که همسر و فرزندان خود را امر به نماز کند و قرآن می فرماید : (( اهل خود را به برگزاری نماز امر کن )) لقمان حکیم نیز فرزند خویش را به نماز امر کرده و می فرماید :(( فرزندم نماز را به پا دار )) پس پدر که متولی دعوت اعضای خانواده به دیانت در معنای وسیع است ، باید وظیفه ی امر به معروف را عهده دار شود نماز یکی از مصادیق بارز امر نیک و معروف است . پس پدر باید احساس وظیفه کرده و نسبت به وظیفه خطیر خویش واقف باشدتا دیگران را نسبت به ایفای ان وظیفه تذکر دهد و در بیان نیز لحنی صمیمانه داشته باشد، چنان که این صمیمیت در لحن لقمان هویدا است . امام علی (ع) نیز در نامه ی 31 نهج البلاغه ، فرزند خویش امام حسن (ع) را به همین نحو و با همین لحن مورد خطاب قرار داده و می فرماید :    (( یا بنی )) . پس هنگام دعوت فرزندان خویش نیز پدران از همین لحن صمیمانه استفاده کرده و بگویند : (( پسرم نماز را به پا دار )) و این لحن گرم و صمیمی است که انان را به عبادتتشویق و ترغیب می نماید . پس دعوت با لحن نیک و صمیمی است که انان را به عبادت تشویق و ترغیب می نماید. پس دعوت با لحن نیک و صمیمی تأثیر مضاعف دارد و انجا که امر و دعوت و لحنی صمیمانه نباشد ، قطعا گرایش به انجام فرضیه و استمرار آن نیز چندان قابل توجه نخواهد بود.


[ دو شنبه 13 خرداد 1392 ] [ 13:55 ] [ مهدی مردانی مغانجوقي ]
[ ]